Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6235
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6235
Składniki
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.
Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami. Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy.
Życzę smacznego! :)