Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z malinami

Desery

Autor: wikol

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 17

Dodano: 30.10.2008

Odsłon: 738

pierogi... pycha... pierogi z malinami.... 7 niebo...

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie ciasto.

  2. Maliny przebieramy i szybko opłukujemy na sicie, dokładnie osączamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut.

  3. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów i szklanką wycinamy kółka. Na krążki ciasta nakładamy po łyżeczce malin z cukrem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.

  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy, aż wypłyną. po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę ( ok. 2 - 3 minuty). Ostrożnie wyjmujemy po jednym łyżką cedzawkową, dokładnie osączamy i wykładamy na pólmisek. Podajemy na ciepło, od razu po ugotowaniu, posypane cukrem lub polane jogurtem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń