Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dania główne

Autor: Mooniaa

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 20

Dodano: 24.01.2013

Odsłon: 6848

Pyszna i inna wersja pierogów. Pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i zdrowej kaszy gryczanej.

Składniki

  • Kasza gryczana prażona, 100g
  • mięso drobiowe, 200g
  • pieczarki, 6 sztuk
  • cebula, 1 sztuka
  • Natka pietruszki, garść
  • sól, pieprz, do smaku
  • surowe jajko, 1 sztuka
  • ciasto na pierogi
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: Ugotowaną na aldente kaszę mieszamy z gotowanym mięsem drobiowym z rosołu ( u mnie z 4 skrzydełek z kurczaka). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę z drobniutko posiekanymi pieczarkami (najlepiej na maśle). Dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Jak ostygnie dodajemy jedno jajko i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki aby masa się zwarła.

  2. Zagniatamy ciasto na pierogi. Korzystałam z proporcji : 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli i niepełna szklanka ciepłej wody. W razie gdy ciasto będzie zbyt klejące dodać należy mąki. Ważne jest aby dodawana woda była ciepła wtedy ciasto jest elastyczne i łatwo się rozwałkowuje.

  3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, wycinamy koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy końce dokładnie aby w czasie gotowania farsz nie wypłynął. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Podajemy z okrasą z boczku lub cebulki. Pierożki przed podaniem można zapiec z okrasą w piekarniku.

  4. Jeżeli chcemy zrobić wersję bardziej wytrawną - zamiast mięsa z kurczaka dajemy mięso z kaczki z rosołu a do ciasta na pierogi kilka łyżek mąki pełnoziarnistej.

  5. Z podanych składników wychodzi około 25 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 21 sierpnia Osobiście nie lubię pierogów z mięsem gotowanym i chętnie zamiast niego do kaszy i cebuli dodałabym twaróg lub bryndzę.Poza tym pierogi są super,świetne ciasto i dużo farszu-pierogi są pękate,a nie sama ciastolina.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doris2302 09 kwietnia jadla sa pyszne jak ktos lubi kasze gryczana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 stycznia 2013 Bardzo mi się podoba ten pomysł na pierogi, wstawiam do ulubionych. Za ponysł 5.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń