Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami

Dania główne

Autor: xBeatix

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 289

Dodano: 22.10.2009

Odsłon: 4284

Mmm pychaa

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

minikanika 01 listopada 2009 wiesz nigdy nie robiłm pierogów bo myślałam że to trudne a z twojego przepisu wynika że to naprawde łatwe dzięki za pomoc.....do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń