Do góry

Desery Przepis na:

Pierożki makowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20682

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 7393

Bardzo smaczne, do kawy, mleka i nie tylko :)

Składniki

  • mąki, 50 dkg
  • drożdży, 3 dkg
  • cukru, 1 łyżeczka
  • letniego mleka, 1/2 szklanki
  • soli, 1/2 łyżeczki
  • jajko, 1
  • masła, 1/2 kostki
  • gotowej masy makowej, 45 dkg
  • maku, 1 łyżka
  • rumu, 1 łyżka
  • żółtka, 2
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzyj z mlekiem cukrem oraz łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

  2. Następnie wlej do mąki, dodaj stopione przestudzone masło i sól i wyrób ciasto.

  3. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.

  4. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj.

  5. Wytnij 14 krążków o średnicy 12 cm. Na każdym ułóż po porcji masy makowej.

  6. Krążki składaj na pół, zalepiaj brzegi formując pierogi.

  7. Układaj na blasze przykrytej pergaminem pozostawiając spore odstępy między pierożkami.

  8. Kilkakrotnie posmaruj je żółtkami roztrzepanymi z rumem. Posyp makiem. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia, a następnie piecz 15-20 min w temp. 190°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bobara 12 stycznia 2010 robilam, swietne w okresie świąteczno noworocznym :)
przepis zas "skapowany" na zywca z jednej z babskich gazet z przed paru lat...nawet zdjęcie :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń