Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z jabłkiem

Przepis dnia 2008-03-31
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 15077

Pomysł na słodkie pierożki.

Składniki

  • kostka margaryny
  • pojemnik kwaśnej śmietany
  • 2 dag drożdży
  • 4 szkl. mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • kilogram jabłek
  • łyżka cukru,
  • cukier puder i waniliowy do posypania jabłek
  • cukier
  • orzechy
  • jajko do posmarowania pierożków
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Na stolnicę wysypać mąkę. Na jej środek położyć margarynę, oprószyć solą i cukrem. Wszystkie składniki posiekać dokładnie ostrym nożem. W mącznej masie zrobić wgłębienie, wlać do środka śmietanę wymieszaną z drożdżami. Ciasto wyrobić, rozwałkować. Placek pokroić na kwadraty. Na każdy z nich położyć kawałek jabłka, posypać go cukrem, ciasto składać w kształt koperty. Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć cukrem, orzechami, po czym upiec na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń