Do góry

Desery Przepis na:

Pierożki ze śliwkami

Desery

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 12.07.2009

Odsłon: 5601

DROŻDŻOWE PIEROŻKI DOSKONALE NADAJĄ SIĘ JAKO DODATEK DO KAWY.

Składniki

  • mąka, 50 dag
  • jajka, 4
  • sól, sczypta
  • drożdże, 5 dag
  • mleka, 0,5 szkl mleka
  • cukier, 6-8 łyżek
  • masło lub margaryna, 4 łyżki
  • Na nadzienie:30 dag białego sera
  • 30 dag śliwek
  • 10 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3łyżki masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki
  • opakowaniw cukru waniliowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ROZPROWADZIĆ DROŻDŻE LETNIM MLEKIEM Z ŁYŻECZKĄ CUKRU I KILKOMA ŁYŻKAMI MĄKI,USTAWIĆ W CIEPLE,AŻ ZACZYN UROŚNIE.MĄKĘ PRZESIAĆ,DODAĆ ROZCZYN,SÓL I JAJKA UTARTE Z CUKREM.WYMIESZAĆ.

  2. WYRABIAĆ CIASTO RĘKOMA.POD KONIEC DODAĆ ROZTOPIONY TŁUSZCZ.JESZCZE CHWILĘ WYRABIAĆ,AŻ CIASTO BĘDZIE ODCHODZIĆ OD RĘKI.ODSTAWIĆ CIASTO ABY PODWOIŁO SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.

  3. ŚLIWKI WYPESTKOWAĆ I POKROIĆ NA KAWAŁKI.UGOTOWANE ZIEMNIAKI ZEMLEĆ Z SEREM.WYROBIĆ Z JAJKAMI,STOPIONYM MASŁEM,CUKREM I CUKREM WANILIOWYM I MĄKĄ.

  4. WYROŚNIĘTE CIASTO LEKKO ROZWAŁKOWAĆ.SZKLANKĄ WYCIĄĆ KRĄŻKI.NAKŁADAĆ MASĘ SEROWĄ I ŚLIWKI,FORMOWAĆ PIEROŻKI.ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA.PIEC OKOŁO 25 MIN W TEMP. 180 ST.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń