Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś duszona

Przepis dnia 2008-08-21
Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 18796

Pierś duszona w porach to z pewnością doskonałe danie na niedzielny obiad:)

Składniki

  • pierś indyczki (ok. 80 dag)
  • 2 pory
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1-2 cebule
  • listki świeżej bazylii
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka rodzynek
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj olejem, solą, pieprzem, majerankiem i oregano, wstaw pod przykryciem na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekrój pierś wzdłuż na dwie części, obsmaż je na gorącym oleju ze wszystkich stron. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle. Pory potnij na dość grube plastry. Ułóż oba kawałki mięsa w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Przykryj warstwą cebuli z czosnkiem i pokrojonymi porami. Na wierzchu połóż wiórki masła.. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 30 min. Około 10 min przed końcem pieczenia posyp mięso star- tym żółtym serem. Podawaj gorące z pieczonymi ziemniakami i świeżą miętą lub natką pietruszki. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń