Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś indycza z duszonym porem

Dania główne

Autor: froschek26

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano: 27.03.2009

Odsłon: 1029

PROSTE I SMACZNE... TANIE TEŻ

Składniki

  • Pierś indyka, 1,5 kg
  • ser żółty np. Hohland, 1 opakowanie
  • pory, 2-3 duże
  • sól, pieprz, czonek, wedle uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś indyka umyj i osusz. Natrzyj oliwą, osól, popieprz, natrzyj czosnkiem. Wóż do żarodopornego naczynia, którego dno jest zalane olejem, odstaw do lodówki na 20- 30 minut. W tym czasie umyj i obierz pory, następnie pokrój w plastry. Pierś nalezy wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Piecz w temperaturze do 180 stopni. Na patelnie z oliwą wrzuć pory, przypraw solą i pieprzem, dolej wody. Duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

  2. Pod koniec pieczenia mięsa, zdejmij (tylko ostrożnie!) przykrywe naczynia żaroodpornego. Na wierzch piersi ułóż plastry sera żółtego. Jeśli ktoś dba o cholesterol zamaist plastrów proponuję wiórki ze startego sera. Przykryj, piec trzeba aż ser zacznie się topić.

  3. Mięso pokrój w grubsze plastry. Nałóż na talerz. Nałóż pory, można również zrobić pierzynkę z pora na piersi indyczej. Podawać można w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami, puree, frytkami i ryżem,a nawet z chlebem.

  4. Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że super smakuje nawet jak mięso ostygnie. Wtedy można zrobić sobie np. kanapeczkę ;-)

  5. POLECAM!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń