Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś indyka w śmietanowo estragonowych brzoskwiniach :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1327

Dodano: 04.06.2009

Odsłon: 19684

dla koneserów ;)

Składniki

  • 1 pierś indycza - 60-70 dag
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 śmietanka słodka
  • estragonu (4-5 szczypt), ziele angielskie (4), goździki (2)
  • sól, biały pieprz zmielony, oliwa do obsmażenia mięsa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Indyka opłukać, rozłożyć, posolić i popieprzyć. Zwinąć i zawiązać nitką. Cały puc mięsa obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, aby białko się ścięło. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, wrzucić ziele, goździki i szczyptę estragonu. Dusić 30-40 minut, pod przykryciem, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.

  2. Gotowe mięso ostudzić, pokroić w plastry.

  3. Zrobić sos: śmietankę połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami, przyprawić estragonem, odrobiną soli i pieprzu.

  4. Połączyć mięso z sosem, podgrzać i serwować z ryżem. o06.2009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń