Do góry

Dania główne Przepis na:

PIERŚ KURCZAKA "a la król siłowni"

Dania główne

Autor: Hurragan76

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 8898

kura... jak to kura SZYBKO (nie licząc marynowania), PROSTO I POŻYWNIE

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. . DZIEŃ WCZEŚNIEJ !!! przygotowujemy marynatę: czosnek drobno siekamy;

  2. mieszamy: 1/3 szklanki oliwy, 50g czerwonego półwytrawnego wina, łyżeczkę oregano, łyżeczkę mięty, posiekany czosnek, sól i pieprz (do smaku);

  3. pierś z kurczaka: dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek,

  4. pięścią (nie tłuczkiem!!!) delikatnie rozbijamy,

  5. z boku filetu, ostrym nożem nacinamy obszerną kieszeń (uwaga żeby się nie przebić , bo później nadzienie wycieknie!),

  6. tak przygotowaną pierś wkładamy do marynaty, chwilę w niej kąpiemy a następnie przykrywamy i wstawiamy (co najmniej na 12 godzin!!!) do lodówki UWAGA: Bez odpowiednio długiego marynowania pierś na pewno nie będzie miała pożądanego smaku i może wyjść sucha!! W DNIU PRZYGOTOWANIA:

  7. rozgrzewamy piekarnik do 200C;

  8. naczynie żaroodporne smarujemy obficie masłem;

  9. wyjmujemy pierś z marynaty (nie oczyszczamy z przypraw) i w wcześniej przygotowaną kieszeń wkładamy około pół łyżeczki masła i żółty ser (ile wejdzie);

  10. otwór kieszeni dokładnie przesznurowujemy wykałaczką (jeśli zrobimy to niedokładnie nadzienie może nam się wytopić na zewnątrz);

  11. na patelni MOCNO ROZGRZEWAMY oliwę lub olej (przy kontakcie z kurą będzie skwierczał);

  12. na rozgrzaną oliwę wkładamy pierś i obsmażamy z obu stron po około 2 min.;

  13. zdejmujemy pierś z patelni i wkładamy do (wcześniej wysmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego; 12. pierś polewamy 4-5 łyżkami pozostałej marynaty; polecam także obłożyć wędzonym boczkiem - będzie soczystsza (na zdjęciu jest w wersji bez boczku);

  14. wkładamy na około 30 min do rozgrzanego piekarnika Podajemy z ryżem, delikatną surówką np z kapusty pekińskiej i sosem np.: beszamelowym ...lub po prostu jemy z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń