Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Przepis dnia 2014-02-01
Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 570 Ocena: 13724

Dodano: 27.01.2014

Odsłon: 34318

Pyszne nadziane mięsko w chrupiącej powłoce.

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie w rolce
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub podwójna mała
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 nieduży por - tylko biała część
  • 2 mniejsze przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mozzarella w kulce
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na gorącym maśle, pod koniec dodać pocięty w krążki por, posolić i dusić na małym ogniu.
    Jak soki odparują dodać czosnek, śmietanę, pieprz i cukier, jeszcze trochę potrzymać na ogniu, aby masa nie była zbyt mokra.

  2. Pierś naciąć po grubości "na motyla", rozklepać, lekko posolić, posypać pieprzem. Na jednej częśći ułożyć 3 plastry mozzarelli, na to wyłożyć gotowy, lekko przestudzony farsz, na wierzch pozostałe plastry sera, posypać szczypiorem, przykryć drugą częścią piersi.

  3. Gotowe nadziane mięso położyć na środku rozwinietego ciasta francuskiego, ponacinać w pasy krótsze boki i zawinąć "na mumię".

  4. Pakiet ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach ok. 25 - 35 minut, aż do ładnego zrumienienia.

  5. Kroić po lekkim przestudzeniu.

  6. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marciniiwonka 08 kwietnia Fantastycznie wygląda i tak samo smakuje :) Zwaliło nas z nóg :) Gratuluję pomysłowości :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monique_G 03 lutego Pyszne.Wszystkim smakowało,na pewno powtórzę:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniafor 01 lutego aż zazdroszczę tym, którzy próbowali!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 28 stycznia Ależ apetycznie wygląda, aż mi ślinka pociekła :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 28 stycznia Wypróbuję, ale czy uda mi się tak fikuśnie zawinąć? Musi wspaniale smakować, gratuluję Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 27 stycznia Żeby z ciasta francuskiego zrobić takie wspaniałości to trzeba być ...Mistrzem Kulinarnym. Jestem pod wrażeniem :)) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń