Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś w cieście francuskim i brokuły czosnkowe:)

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 11769

Bardzo syte i zdrowe:)

Składniki

  • pierś z kurczaka, 2 sztuki
  • ciasto francuskie mrożone, 1 opakowanie
  • 1 średni brokuł
  • przyprawy - sól, pieprz, vegeta, może być gotowa przyprawa do drobiu
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • jajko, 1 sztuka
  • czosnek, kilka ząbków
  • jogurt naturalny
  • odrobina majonezu
  • malutki pęczek szczypiorku, pietruchy i koperku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka przyprawiamy wg uznania, tak jak do normalnego smażenia. Pieczarki podsmażamy na patelni razem z cebulką. Tym sposobem mamy przygotowane to, co znajdzie się w środku ciasta:)

  2. Ciasto (płat) rozkładamy na płaskiej powierzchni, z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5 - 2 cm. Po środku ciasto ma zostać jakieś 4 - 5 cm niepocięte. Na środku kładziemy piersi i na to farsz pieczarkowy. Można położyć na pieczarki plasterki sera żółtego, ale nie jest to konieczne.

  3. Następnie przystępujemy do zawijania ciasta. Nacięte paseczki zaplatamy, przekładamy na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

  4. Gotowe zaplecione ciasto wkładamy na ok,15 minut do lodówki. Wyciągamy i smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temp.200 stopni, ok.30 minut, aż ciasto zrobi się złociste.

  5. Brokuły :) Dzielimy na pojedyncze gałązki, gotujemy, odcedzamy i kładziemy na półmisku. Polewamy to sosem czosnkowym przygotowanym z naturalnego jogurtu, majonezu i rozgniecionego czosnku oraz pokrojonej zieleniny:) Tym sosem polewamy brokuły i podajemy z upieczoną, francuską piersią:) Nie da się opisać słowami jakie to pyszne:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marzena_j 05 kwietnia 2009 Juz znany przeps z WIELKIEGO ZARCIA,OWSZEM SMACZNE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń