Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z indyka z pieczarkami

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2837

Dodano: 17.10.2009

Odsłon: 18430

Pomysł może banalny, ale za to jaki smak....Mniam:)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, kroimy, cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, doprawiamy do smaku, kiedy puszczą sok dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do chwili, kiedy płyn odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Pierś z indyka dzielimy na cztery plastry, każdy delikatnie rozbijamy i posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Na każdą połowę plastra nakładamy łyżkę sera i sporo pieczarek, przykrywamy drugą połową plastra, spinamy dokładnie wykałaczkami.

  3. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, smażymy z obu stron na złoty kolor, na malutkim ogniu.

  4. Czasem przyrządzam takie piersi w piekarniku, ale wtedy nie spinam mięsa wykałaczkami i nie panieruję, tylko składam jak gołąbki i obkładam 2 plastrami boczku. Wkładam do nagrzanego piekarnika na jakieś 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milla_poz 13 marca 2011 Zainspirowałam się Twoim pomysłem, ale zrobiłam coś a la de volaille - do kieszonki włożyłam farsz i nie musiałam spinać wykałaczkami. Proponuję dodać także natkę pietruszki, wydaje mi się, że pasuje do pieczarek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atus2 22 października 2009 Jest pyszne dziś wypróbowałam i polecam:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 19 października 2009 wygląda pysznie jutro obiad z głowy pozdrawiam .......

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń