Do góry

Dania główne Przepis na:

pierś z kurczaka w krakersach

Dania główne

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3299

Dodano: 03.11.2010

Odsłon: 19916

znudziła mi się pierś z kurczaka w postaci kotletów, więc wymyśliłam tą krakersową, pysznie chrupiącą wersję :-), eksperyment bardzo udany :-)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 1 podwójny
  • jogurt naturalny, 1 mały
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, tymianek, oregano, do smaku
  • czosnek, 2 ząbki
  • krakersy, 3/4 dużej paczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet umyć, osuszyć, pozbyć się błonek, żyłek i innych dziwnych, niepotrzebnych "dodatków" :-), pokroić w dość grube paski, można trochę je rozbić. W misce przygotować marynatę: jogurt połączyć z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można ewentualnie użyć czosnku granulowanego). Dołożyć mięso i dokładnie wszystko wymieszać, tak aby mięso było dokładnie obtoczone w marynacie. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc ale kilka godzin też wystarczy.

  2. Krakersy wsypać do woreczka i rozdrobnić (są tak kruche, że wystarczy zgnieść je ręką, można wałkiem). Zamarynowane mięso obtoczyć dokładnie w mączce z krakersów i układać na blasze, którą wcześniej polać olejem. Piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min.

  3. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami, koniecznie z jakąś surówką. Moja wersja to ryż, buraczki i gotowana marchewka

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 04 listopada 2010 Annuar - soli dodaję jak do zwykłych kotletów i wcale nie jest za słone, ten jogurt chyba wszystko wciąga :-), filety pieką się równomiernie, to był mój eksperyment, więc też myślałam, że będę je musiała odwrócić ale bałam się, że panierka by wtedy opadała i nie ruszałam ich w trakcie pieczenia ale upiekły się równiutko :-). zachęcam do spróbowania i czekam na opinie :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 04 listopada 2010 świetny pomysł,koniecznie muszę to sprawdzić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 listopada 2010 Świetny pomysł. Zakładam, że soli do marynaty dajesz mało, bo krakersy są i tak słone (?) Ja zwykle smażę na patelni, choć wiem że to niezdrowe. Czy w piekarniku obracasz filet na drugą stronę w trakcie pieczenia ? Czy równomiernie się piecze ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 listopada 2010 Pomysł warty wypróbowania. Faktycznie tradycyjne kotlety z czasem się nudzą i dlatego gratuluje pomysłu. W ulubionych i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia1975 03 listopada 2010 no widzisz skoro jej nie ogladals a wpadlas na ten pomysl to niezla jestes!!!:) ja bym byla dumna jak bym wymyslila cos co ktos znany i lubiany to robi od jakiegos czasu! super a ja to robilam tyle tylko ze moczylam w maslance a nie w jogurcie ale pewnie na to samo wychodzi
gratuluje pomslowosci!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 03 listopada 2010 gosia1975-nie oglądam Nigelli, więc nie miałam pojęcia, że coś takiego robiła...słyszałam o panierce z płatków kukurydzianych, więc postanowiłam spróbować z krakersami. asia111-ja mięsa piekę na tej dużej blasze z piekarnika ale taka od ciasta też może być, a oleju należy wlać niewiele, tak żeby cały spód blachy był nim cieniutko pokryty. życzę powodzenia i smacznego, daj znać jak wyszło :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia111 03 listopada 2010 jestem początkująca jeżeli chodzi o piekarnik- to można te kurczaki położyć na blaszkę taką jak do ciasta i tam wylać olej? a ile tego oleju. daj znać bo na pewno spróbuję Twój przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia1975 03 listopada 2010 jak nic pomysl sciagniety od Nigellli !!!serwowala to z krwawymi ziemniakami!!
probowalam pychotka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń