Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla amatorów ciast o dużej mocy... alkoholu. Raczej nie wskazane dla kierowców.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Śliwki zalać na noc wódką. Następnego dnia osączyć i pokroić w kostkę -odstawić. Alkohol pozostały z moczenia śliwek zostawić do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt: Białka ubić z połową cukru na puch, żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy i powoli mieszając dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Dodać kakao. Ciasto wylać na blachę(25x37) wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach ok. 35min.
Krem: Mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszane w niewielkiej ilości mleka mąki i żółtka - gotujemy aż zgęstnieje. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub mleka żelatynę.
Wystudzony biszkopt nasączyć alkoholem(z kilkoma łyżkami wody). Na to wykładamy krem, na krem -śliwki.
Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce, połączyć razem. Polać po śliwkach. Ciasto odstawić do lodówki. Aby ładnie się kroiło musi być dobrze schłodzone . Smacznego!!!