Do góry

Desery Przepis na:

Pijana wiśnia

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 593

Dodano: 26.10.2009

Odsłon: 6171

Do kawy i herbaty

Składniki

  • CIASTO:
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki przesianego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 40 dag masła
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 3 łiżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta: Białka ubić z cukrem ,dodać żółtka i resztę składników. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na formę wysmarowaną tłuszczem wysypaną bułka tartą .Ciasto piec 40 minut w temperaturze 2000 . Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Dwie szklanki wiśni bez pestek zalać koniakiem lub wódką i odstawić na całą noc.

  2. Wykonanie masy: Masło utrzeć i dodawać po trochu mleko. Na koniec dodać kakao. Odkroić cienko wierzch ciasta i odłożyć. Wybrać wnętrze ciasta i rozdrobnić rękami do masy. Rozdrobnione ciasto wymieszać z masą dodać wiśnie i pokrojone orzechy. Jeżeli masa jest zbyt sucha możemy dodać soku z wiśni. Masę włożyć do ciasta i przykryć odkrojonym wierzchem. Polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tsobek 27 października 2009 Super pomysł na wykorzystanie wiśni z wiśniówki ;-)
Wypóbuję
Pozdrawiam Autorkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń