Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho z nutką orzechów i alkoholu...
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 274
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 380
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 491
Polecam.
Odsłon: 831
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 274
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 380
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 491
Polecam.
Odsłon: 831
Składniki
4 żółtka, 15 dag masła i 15 dag cukru utrzeć na pulchną masę.
Do utartej masy dodać 12 dag zmielonych orzechów, 7 dag mąki, 1 łyżkę kakao i 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (175 stopni C).
20 dag mielonych orzechów, 1 cukier waniliowy i 15 dag cukru pudru dokładnie wymieszać i zalać 1 literatką wódki (tyle aby połączyć składniki).
3 całe sparzone jajka, 15 dag cukru i 3 łyżki kakao ubić dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładam do dużego z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć 25 dag masła (5 dag pozostaje z ciasta) a później dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy.
Ostudzony placek posmarować powidłami.
Masę orzechową ułożyć na placek posmarowany powidłami.
Następnie delikatnie rozłożyć masę kakaową.
Całe ciasto polać polewą czekoladową lub posypać startą czekoladą. Ja najczęściej ścieram pół mlecznej czekolady.
Życzę smacznego!!! Przepis dostałam od koleżanki.