Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa kukurydziana

Zupy

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 1578

Pikantna zupa kukurydziana ozdobiona bazylią jest smaczna i zdrowa, dlatego też częściej powinna gościć na naszych stołach!!! ;-)

Składniki

  • 3/4 litra rosołu
  • 1 puszka kukurydzy (285g)
  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 strączki czerwonej papryczki chili
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Por umyć, pokroić w krążki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać por, przeszklić, oprószyć mąką. Po chwili zalać rosołem, dodać osączoną kukurydzę i gotować na niezbyt dużym ogniu 10 minut.

  2. Chili umyć, oczyścić z pestek, drobno pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki.

  3. Pomidory i chili dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zaprawić śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Listki bazylii umyć, pokroić, dodać do zupy tuż przed podaniem:) RADA: Świeże listki bazylii można zastąpić odrobiną suszonej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń