Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne pierozki na sposob arabski

Przekąski

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 223

Dodano: 19.02.2008

Odsłon: 2574

pyszne, pikantne, inne ;) w skladnikach podalam na 2 rozne farsze, jeden ziemniaczany-warzywny a drogi miesny....ja wole warzywny

Składniki

  • mieso mielone, 500 g
  • cebula, duza, 1 szt
  • czosnek, 3 zabki
  • swieza papryka, 2 szt
  • duza marchewka, 2 szt
  • zielony, swiezy lub mrozony groszek, 2,5 szklanki
  • ziemniaki, duze, 8 szt
  • pomidory, 4 szt
  • swieza kolendra, duza, 2 peczki
  • sol, pieprz, curry, papryka slodka, chili, kmin rzymski
  • oliwa do zmazenia
  • maka, 2,5-3 szklanek
  • jajko, 1 szt
  • soda/proszek do pieczenia, 1 lyzeczka
  • sol, szczypta
  • ciepla woda, tyle ile makka potrzebuje, ok 1 szklanka
  • olej, 3 lyzki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ]na pikantne pierozki robimy ciasto jak na pierogi (2,5 szk maki, 1 jajko, lyzeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta soli, ok 1 szk cieplej wody-tyle wody ile potrzeba, 3 lyzki oliwy; wszystko zagniatamy, wazne aby szybko, wtedy siasto bedzie miekie) - ilosc ciasta wystarczy na 1 farsz, ewent pol na pol farsz miesny 500 g miesa mielonego (ja robie z baraniny, ale daj co masz) 1 duza cebula 3 zabki czosnku duza swieza papryka duza marchewka szklanka mrozonego zielonego groszku 2 pomidory (ewent. 2 lyzki koncentratu) swieza kolendra (duzo) sol, pieprz, chili, mielona kolendra, curry, kurkuma - ja daje wszystko co mam - tak do smaku oliwa (w zaleznosci jak jest tluste mieso) przygotowanie cebulke pokroic, podsmazyc na oleju, dod pokrojony czosnek, podsmazyc. jak zlote beda do dac pomidory i kolendre i znow lekko poddusic. pokroic drobno papryke i marchewke dodac do cebulki, dodac zielony groszek. wszystko wymieszac. dodac mieso mielome i przyprawy. poddusic ok 20-30 min pod przykryciem, mieszac czasami. jesli bedzie za duzo sosu to nadal dusic bez przykrycia na wiekszym ogniu, mieszajac az sos wyparuje. przed nadziewaniem ciasta ostudzic farsz. nakladac go mala lyzeczka, tak jest latwiej. farsz z ziemniakow 8 duzych ziemniakow ugotowanych w mundurkach peczek szczypiorku duza marchewka sieza duza papryka (czerwona) 1,5 szk zielonego groszku duzo swiezej kolendry 2 pomidory sol, pieprz, mielona kolendra, curry, chili.......co chcesz oliwa do smazenia sposob przydotowania ziemniaki obraz i pokroic w mala kosteke wsypac do miski na patelni rozgrzac olej wsypac pokrojony szczypiorek, i reszte pokrojonych warzyw a takze groszek, poddusic ok 10 min, dodac posiekana kolendre i przyprawy. dusic ok 3 min. dodac do ziemniakow i wymieszac, jak za malo slone dodac sol. i mozna juz nadziewac smazenie na patelni rozgrzac duza ilosc oleju. smazyc z oby stron do zlotosci (z kazdej ok 1 min) podawac mozna z jogurtem, ale wazne jest by byl on dosc gesty i kwasny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hanan 25 czerwca 2011 Meg_KR moznaby bylo zorbioc ciasto drozdzowe i z niego zrobic pierogi a potem do piekarnika... moja tesciowa takie cos robi, niestety ja lewa jesli chodzi o drozdzowe sprawy ;) ....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 24 czerwca 2011 Fajne to danie szkoda że takie kaloryczne bo smażone,ale "raz nie zawsze dwa razy nie często" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń