Do góry

Dania główne Przepis na:

PIKANTNE SKRZYDEŁKA W SOSIE CURRY

Dania główne

Autor: edyta1

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 382

Dodano: 20.02.2008

Odsłon: 6718

Danie może zarówno być serwowane na obiad, jak i kilkuosobową kolację. Skrzydełka najlepiej przyprawić dzień wcześnieji piec dopiero tuż przed podaniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Skrzydełka podaję najczęściej z ryżem ugotowanym wraz z curry na sypko i surówką z pekińskiej kapusty. Polecam, zawsze smakowało moim gościom.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka poporcjujcie, przetnijcie na zgięciach na trzy części, najmniejszy koniec skrzydełka odłużcie(można je zamrozić i później wykorzystać wraz z innymi mięsami do ugotowania rosołu). Mięso trzeba dobrze wypłukać. Z pozostałych składników przygotujcie sos, czosnej najlepiej posiekać, ale można też przecisnąć przez praskę. W sporym naczyniu wymieszajcie kawałki skrzydełek z sosem. Dobrze byłoby, żeby postały całą noc w zimnym pomieszczeniu, albo lodówce. Godzinę przed podaniem wstawcie skrzydełka na brytwannę i wstawcie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do180 stopni na ok. 50 minut. Gdy się mocno zrumienią na wierzchu, trzeba je przemieszać. Nie można skrzydełek piec zbyt długo, bo sos się rozwarstwi, a mięso rozpadnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasibar 05 lutego 2010 Wczoraj mój narzeczony zrobił skrzydełka wg tego przepisu. Były pyszne:) Bardzo dziękuję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń