Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny Dorsz po Indonezyjsku

Dania główne

Autor: Pina86

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 47

Dodano: 08.11.2008

Odsłon: 2584

Rewelacyjny pomysł na grilla

Składniki

  • płaty dorsza, 4
  • łodyżka trawy cytrynowej, 1
  • posiekana ,mala ,czerwona cebula, 1
  • świeże ,czerwone papryki chilli, 2
  • łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, 1
  • łyżeczki kurkumy, 1/4
  • masla pokrojonego w male kawaleczki, 25g
  • lyzek mleka kokosowego z puszki, 8
  • lyzki soku z cytryny, 2
  • sol ,pieprz
  • czerwona papryka chilli do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Opłukac dorsza i wysuszyć recznikiem.Usunac wszystkie zawnetrzneliście trawy cyrtynowej i delikatnie pokroic wewnętrzną część.Umieścić trawę cytrynową,czosnek ,paprykę,imbir i kurkumę w malakserze i dokładnie zmielić składniki.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Do malaksera dodać mleko kokosowe,masło i sok z cytryny ; mieszać,aż do uzyskania jednolitej masy.Umieścić rybę w płaskim ,niemetalowym naczyniu.Polać z wierzchu mieszanką kokosową i obracać,aż całkowicie się nią pokryje. Najlepiej umieścić rybę w zamykanym ruszcie,co ułatwia jej odwracanie.Piec przez 15 min. nad gorącymi węglami,aż ryba będzie ugotowanaw środku,odwracając raz.Można podawać ozdobioną papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń