Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny ryż na pomidorach.

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 3958

Smaczne i pożywne danie z odrobiną pikanterii

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule dymkę posiekać, szczypior pokroić dość grubo, ser zetrzeć, papryczkę pokroić drobniutko. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić polowe cebuli, wsypać ryz i smażyć przez chwile, zalać 0,5 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić i dodać bułkę tarta, jajka, oregano, 1/2 utartego sera, papryczkę, doprawić sola i dokładnie wyrobić.

  3. Na pozostałym maśle zeszklić druga polowe cebuli i czosnek, dodać pokrojone pomidory i dusić ok. 5 min. Po tym czasie pomidory doprawić sola i pieprzem i dodać szczypior.

  4. Z masy ryżowej formować okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera w mocno nagrzanym piekarniku- najlepiej nastawionym na funkcje grill.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń