Do góry

Dania główne Przepis na:

Pilaw z kurczaka

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 17060

Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szafran zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, przykrywamy i na chwilę odstawiamy. Piersi umyć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić w rondlu - doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż i smażyć 1-2 min, wlać szafran i gorący bulion, przyprawić pieprzem i gałką. Gotować przez 15-20 min. Wsypać rodzynki i sparzone, i obrane ze skórki pomidory. Na patelni przesmażyć kurczaka z pokrojonym, lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać orzechy, wymieszać. Dekorować szałwią, ewentualnie natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń