Do góry

Dania główne Przepis na:

Piramidki z cynaderkami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 20.04.2009

Odsłon: 1311

Danie mimo tego, że jego przygotowanie pochłania wiele czasu, warte jest skosztowania. Interesujący smak zaciekawi każdego smakosza.

Składniki

  • nerki cielęce, 40 dag
  • mąka, 2 łyzki
  • bułka wrocławska, 8 kromek
  • pasztet z gęsich wątróbek, 20 dag
  • jajka, 2
  • szynka, 2 dag
  • groszek konserwowy, 3 łyżki
  • białka, 2
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nerki pokrój na osiem szerokich plastrów. Zalej wodą lub mlekiem i odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij, osusz. Oprósz przyprawami i mąką. Wkładaj na rozgrzany olej, usmaż z obu stron. 2. Bułki posmaruj masłem, zrumień. Cienko posmaruj pasztetem. Bułki umieść w żaroodpornym naczyniu. Przykryj nerkami. 3. Jajka wybij ze skorupek. Wymieszaj z posiekaną natką i zmieloną szynką. Dodaj groszek. Przypraw solą i pieprzem. 4. Jajka wlej na rozgrzany tłuszcz. Smaż jak omlet. Pokrój na 8 kawałków. Ułóż na nerkach. Przykryj pianą z białek. Zapiekaj około 15 minut w temp. 175°C. Udekoruj. Czas przygotowania: 3 godziny i 15 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 440 kcal.

  2. Bułki posmaruj masłem, zrumień. Cienko posmaruj pasztetem. Bułki umieść w żaroodpornym naczyniu. Przykryj nerkami. Jajka wybij ze skorupek. Wymieszaj z posiekaną natką i zmieloną szynką. Dodaj groszek. Przypraw solą i pieprzem. Jajka wlej na rozgrzany tłuszcz. Smaż jak omlet. Pokrój na 8 kawałków. Ułóż na nerkach. Przykryj pianą z białek. Zapiekaj około 15 minut w temp. 175°C. Udekoruj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń