Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5813

Dodano: 04.02.2009

Odsłon: 6459

Smaczna ,łatwa w zrobieniu. :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE CIASTA: mąkę wymieszać z drożdżami,solą,cukrem i ziołami następnie wlać wodę i wyrobić ciasto,gdyby było za ciężkie należy dodać jeszcze trochę wody,lub gdy za rzadkie dodać trochę więcej mąki ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut DODATKI:papryki oczyścić,umyć i pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oleju delikatnie posolić,pieczarki umyć i pokroić wedle uznania i przesmażyć z cebula pokrojona w kostkę,frankfurterki pokroić w plasterki,ser zetrzeć na tarle. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na części i dajemy na blaszkę wysmarowana delikatnie olejem,następnie ciasto smarujemy ketchupem i nakładamy po kolei :ser żółty,pieczarki,frankfurterki i paprykę. Czynności te powtarzamy aż do wykończenia całości ciasta Ja robię zawsze ok 4 blaszki o długości 30cm/20cm. Każdą pizze piec ok 30 minut w temperaturze ok 200st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 25 października 2009 Oczywiście pizzę w domowych warunkach piecze się w jak najwyższej temperaturze,czyli 250 st.i w zupełniości wystarczy około 10-12 min. i jest super,bez wcześniejszego smażenia składników.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akasha2609 13 września 2009 no nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie ale mozna ;]. a piec tez pieke dlugo i nic nigdy zweglonego nie wyciagnelam ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 21 sierpnia 2009 Niestety mój piekarnik nie ma możliwości do nagrzania się do 300st tylko do 220.Każdy lubi pizze zupełnie inną.Ja wszystko wcześnie podsmażam żeby moja mała córeczka mogła ją także zjeść.Lubię ciasto dobrze wyrośnięte dlatego czekam aż wyrośnie i dopiero formuję pizzę.Ale w kuchni wszystkie chwyty dozwolone,następnym razem spróbuję pizze włożyć do piekarnika bez czekania aż cisto wyrośnie.Ketchupu do pizzy nie lubię ale czasem używam przyprawy do pizzy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inna 21 sierpnia 2009 Oczywiscie że nie podsmaza sie pieczarek oraz cebuli a juz napewno NIE PAPRYKE.
I nie trzeba czekac 40min. aby ciasto wyrosło.
Ono zawiera drożdże wiec już w piekarniku zacznie sie ładnie podnosic.
No i oczywiscie nie piecze sie 30 min.
Gdybym ja tak piekla to wyciagnelabym osmalonego suchara :))
Spróbuj dodac na ciasto ketchup do pizzy oraz przyprawe do niej, zmieni to zupełnie smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zibon 20 sierpnia 2009 Na temat pizzy można wiele mówić, ale najważniejsze jest to, że nie jest to placek. Pizzy nie qolno piec tak długo i w tak niskiej temperaturze. Sos z ketchupu to też nie jest to, ale jeśli ktoś nie ma czasu... Jak pisałem pizzę piecze się w o wiele wyższej temperaturze i nie trzeba wówczas podsmażać pieczarek czy cebuli. Pozdrawiam i proponuję pieć 9 minut w temperaturze 300 stopni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń