Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza

Dania główne

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 16.07.2009

Odsłon: 33795

PIZZA TO POTRAWA,KTÓRĄ LUBIĄ WSZYSCY

Składniki

  • CIASTO:200 ML WODY,
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • DO CIASTA MOŻNA DODAĆ ODROBINĘ SUSZONYCH ZIÓŁ(OREGANO,BAZYLIA)DZIĘKI TEMU BĘDZIE AROMATYCZNIEJSZE
  • NA FARSZ:POMIDORY,WĘDLINA,KUKURYDZA,
  • OKOŁO 20 DAG ŻÓŁTEGO SERA
  • KECZUP ŁAGODNY
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. POŁOWĘ WODY LEKKO POGRZAĆ,DODAĆ DROŻDŻE,WSYPAĆ CUKIERI MIESZAĆ,AŻ SIĘ DROŻDŻE ROZPUSZCZĄ.USYPAĆ KOPCZYK MĄKI,ZROBIĆ W NIMWGŁĘBIENIE,WLAĆ DROŻDŻE,WYMIESZAĆ Z CZĘŚCIĄ MĄKI.

  2. WLAĆ RESZTĘ WODY,OLIWĘ,WSYPAĆ SÓL,ZAMIESZAĆ,A DDY MĄKA WCHŁONIE PŁYNY ZAGNIEŚĆ CIASTO RĘKAMI,DO MOMENTU GDY STANIE SIĘ GŁADKIE I ELASTYCZNE.

  3. UFORMOWAĆ Z NIEGO KULĘ,PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA(OKOŁO 30-40 MINUT).CIASTO POWINNO PODWOIC SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.

  4. POMIDORY POKROIC W DROBNĄ KOSTKĘ,WĘDLINĘ W TALARKI.

  5. KULE CIASTA POŁOZYĆ NA ŚRODKU WYSMAROWANEJ OLEJEM FORMY.RPZPŁASZCZYĆ RĘKĄ A POTEMRÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIĆ PO DNIE DŁONIĄ ZACIŚNIĘTĄ W PIĘŚĆ.SPÓD CIENKIEJ PIZZY POWINIEN MIEĆ OKOŁO 5-6MM GRUBOŚCI

  6. WYLEPIĆ RANT LUB PODNIEŚĆ PALCAMI BTZRGI PLACKA,ŻEBY BYŁO TROCHĘ WYŻSZE NIŻ SPÓD.

  7. RÓWNOMIERNIE ROZŁOŻYĆ SKŁADNIKI:WĘDLINĘ,POMIDORY,KUKURYDZĘ.POSYPAĆ STARTYM ŻÓŁTYM SEREM.

  8. PIEC W 220 ST,AŻ BRZEGI SIĘ ZRUMIENIĄ A SER SIĘ STOPI.ZWYKLE TRWA TO OKOŁO 20 MINUT.WYJĄĆ PLACEK,POKROIĆ NA PORCJE I NATYCHMIAST PODAWAĆ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń