Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza

Dania główne

Autor: justynka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 141

Dodano: 05.08.2009

Odsłon: 18394

Ciasto na pizzę.

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 płaska lyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli.
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski , w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże i sól.

  2. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie , można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani do naczynia , w którym jest wyrabiane.

  3. Po około 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25 minut , w zależności od ułożonych na cieście produktów , w temp. 220 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 24 lutego 2014 To jest świetny i prawidłowo napisany przepis!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inna 21 sierpnia 2009 I to jest dokladnie prawie cały sekret dobrego Ciasta na pizze.
Trzeba pamietac ze to ciasto nie potrzebuje "czekania" na wyrośniecie
Ciasto na pizze po ugnieceniu i rozwałkowaniu wstawiamy od razu do pieca, ono tam i tak wyrośnie
czy sie nam podoba czy nie. :)) ale kazdy robi po swojemu.
Pieczenie od 10 do 15 min. w temp. 230-250st.
Pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń