Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza :)

Przepis dnia 2009-08-20
Dania główne

Autor: Eduardo

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 68

Dodano: 14.08.2009

Odsłon: 35030

Smak:)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ciasta. Do mleka dodajemy łyżeczke cukru (5g) i podgrzewamy nie gotujemy mleka. Pozniej dodajemy drożdze (7g) i odstawiamy na jakies 5 min do wyrosniecia drożdzy. Do miski wsypujemy niewielką ilosc mąki (40g) , oliwe, gazowana wodę i wyrosniete drożdze. wszytko mieszamy, powinna powstac lekko płynna papka. odstawiamy na 15 min do wyrosniecia, po czym dodajemy wiecej mąki. Tzn tyle żeby podczas wyrabiania ciasto było spójne i latwo sie formowało. Nie powinno sie kleic do rąk. na sam koniec dodajemy troche soli dla smaku.

  2. Sos pomidorowy 2 najwazniejsza sprawa po ciescie. Do przecieru pomidorowego dodajemy posiekany zabek czosnku, odrobine soli i cukru, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, troche pieprzu. łyzke oliwy z oliwek, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.

  3. wyrobione ciasto formujemy w okrąg, posypujemy mąką, dplną cześć smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy farsz:)

  4. A teraz co i jak: Pizze pieczemy 7-8 min w jak najwyższej temepraturze jaka serwuje nasz piecyk. ( nie przekraczac 300C) jeli dysponujemy termoobiegiem oczywiscie korzystamy, Jeli posiadamy specjalny kamien do pizzy rowniez korzystamy.

  5. A teraz troche o skladnikach Drożdze oczywiscie swieże, przecier pomidorowy najlepiej importowany poniewaz polskie pomodry nie sa tak słodkie, ale nie dajmy sie zwariowac, Są dobre bo Polskie:) Mąka 550 i zeby nikomu nie przyszło do głowy smarowac jej ketchupem zamiast sosu pomidorowego. Bardzo ważne, aby woda byla gazowana- sprawia to ze ciasto sie dobrze wyrabia, i nie trzeba czekac 30 min na wyrosniecie. W srodku jest puszyste, a z zewnatrz chrupiace.

  6. Co do farszu, to sie nie wypowiadam, Najwazniejszy jest ser mozzarella która nakładamy w plastrach , idealnie tez dodac drugi rodzaj sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 19 października 2011 to ile w koncu tych drozdzy 7 czy 12 g, i co znaczy mllleko,25??? przepis interesujacy ale nie dokladny

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megkibicf1 26 sierpnia 2009 nikt mi nie odpowiedział, ale jakoś sobie poradziłam-> wszystkiego dawałm na oko, gdyż doprawdy nie wiem ile to jest 25 ml oliwy albo mleka i 75ml przecieru;)->wczoraj upiekłam samodzielnie pierwszą pizzę w swoim życiu i to właśnie według tego przepisu. rodzinie smakowała, tylko że ilościowo nie spełniła oczekiwań:]

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megkibicf1 25 sierpnia 2009 pomocy!
mam pytanie odnosnie pizzy- ile ma być drożdzy- 7g czy 12g, a jak 12g to w którym momencie wyrabiania dodać resztę?! a przecier pomidorowy to te 75ml-ile to łyżek? proszę o szybką odp. dziekuje z góry!!!!!!!!!!!!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 20 sierpnia 2009 Ja się nie śmiałam, tylko zwróciłam uwagę, żebyś dopisał, zanim napisze to 20 osób. Bardzo dobra pizza. Nie bądź taki wrażliwy, bo Cie tu "zjedzą"... ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 20 sierpnia 2009 Wygląda smacznie,przepis na pewno wypróbuję,bo często robię pizzę a woda gazowana dobry pomysł!

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 20 sierpnia 2009 Do Edurado jesteś wyjątkowo żałosny w swojej beznadziejnej krytyce,jeśli chciałeś błysnąć dowcipem to walnąłeś raczej jak łysy włosami o mur!!!Zacznę żałować,że się zalogowałam bo okazuje się,że zawsze znajdzie się "dowcipny" inaczej człowieczek.Nie jadreś więc nie krytykuj i to na tyle.Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eduardo 20 sierpnia 2009 jak na ciescie nalesnikowym to chyba nalesniki z serem:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 20 sierpnia 2009 Ja robię pizzę na cieście naleśnikowym wszystkim smakuje,Pozdrawiam

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 20 sierpnia 2009 pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje, dodaję do ulubionych

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń