Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza

Dania główne

Autor: polkangaroo

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1284

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 22290

Prosta a smakuje jak włoska...

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto na pizzę Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.

  2. Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

  3. Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.

  4. Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki. Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.

  5. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 29 września 2011 Prosty i przejrzysty przepis.Wygląda pysznie.Lubimy na cienkim spodzie i dzięki za informację na ten temat. Pozdrowionka.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 grudnia 2009 pizza została skonsumowana z niezwykłym smakiem, nawet okruszki nie zostały, przepis na ciasto rzeczywiście super

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 26 listopada 2009 wyglada pysznie, a jesli lubisz eksperymentowac z dodatkami polecam swoja pizze z fasolka szparagowa, przepis znajdziesz u mnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 26 listopada 2009 10 punktów w skali do 10 za samo APETYCZNE ZDJĘCIE.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 listopada 2009 wygląda smakowicie, zrobię w sobotę na próbę, już nie mogę się doczekać

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 26 listopada 2009 ja robie takie samo ciasto tylko pozostawiam go na noc w lodowce wtedy nabiera bardziej chlebowy smak,ale ciasto jest pyszne moja rodzina bardzo lubi i w moim domu pizza jest co tydzien.pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 26 listopada 2009 ja robie takie samo ciasto i pozostawiam go na noc w lodowce i na drogi dzien ma bardziej chlebowy smak ,ale ciasto jest pyszne . w moim domu pizza jest co tydzien, bardzo ja lubimy .dodatki wedlug uznania. pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń