Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 15.03.2008

Odsłon: 22222

Tradycyjny placek z południa Włoch, znany na całym świecie. Ciasto zawsze to samo, jednak dzięki różnym dodatkom i przyprawom smakuje za każdym razem inaczej:)

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski, w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać końcami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani naczynia, w którym je wyrabiamy;) Po ok. 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25minut, w zależności od ułożonych na cieście składników, w temp. 220C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 09 kwietnia 2013 Zrobiłam, polecam, pizza była u mnie cieniutka na chrupiącym spodzie .. taka jaką lubię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Razorex 06 kwietnia 2008 dobrze ci radzę popracuj nad ortografią ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdusiaxDD 16 marca 2008 Czyli dodatki mogą być takie jakie tylko sobie wymarzę? Mmm.. kk ide po składniki!!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń