Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny placek z południa Włoch, znany na całym świecie. Ciasto zawsze to samo, jednak dzięki różnym dodatkom i przyprawom smakuje za każdym razem inaczej:)
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13159
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 105
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22689
Smak wiosny!
Odsłon: 391
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 341
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13159
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 105
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22689
Smak wiosny!
Odsłon: 391
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 341
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski, w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać końcami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie, można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani naczynia, w którym je wyrabiamy;) Po ok. 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25minut, w zależności od ułożonych na cieście składników, w temp. 220C.