Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza (ciasto) alla Napoletana

Przepis dnia 2008-08-31
Dania główne

Autor: pierro

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 130

Dodano: 27.08.2008

Odsłon: 24528

Oryginalny przepis na tradycyjną pizzę neapolitańską !!! - tzn. na wysokim cieście.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać tyle mąki, aby otrzymać rozczyn o konsystencji płynnej i jednorodnej. Przykryć i odstawić na 30 minut.

  2. Wyłożyć mąkę na stolnicę, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili aż stanie się miękkie, elastyczne i nie będzie przywierało do stolnicy.

  3. Przełożyć ciasto do wysokiej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

  4. Wyrabiać przez chwilę ciasto, aż mniejszy swoją objętość, uformować jedną lub dwie pizze i przełożyć na posmarowaną oliwą formę.

  5. Na ciasto wyłożyć dodatki wedle upodobania.

  6. Pizzę włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250 stopni przez 20 - 25 minut. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń