Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza (ciasto) alla Romana

Przepis dnia 2008-11-10
Dania główne

Autor: pierro

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 130

Dodano: 27.08.2008

Odsłon: 45358

Przepis na tradycyjną włoską pizzę na niskim cieście ! Przepis oryginalny z Italii !!!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać tyle mąki, aby otrzymać rozczyn o konsystencji płynnej i jednorodnej. Przykryć i odstawić na 30 minut.

  2. Wyłożyć mąkę na stolnicę, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili aż stanie się miękkie, elastyczne i nie będzie przywierało do stolnicy.

  3. Przełożyć ciasto do wysokiej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

  4. Wyrabiać przez chwilę ciasto, aż zmniejszy swoją objętość, uformować jedną lub dwie pizze grubości ok. 5 milimetrów i przełożyć na posmarowaną oliwą formę.

  5. Włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250 stopni przez 20 - 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolek73 19 kwietnia 2009 ania 22 ma racje, nie pisz wiecej przepis orginalny wloski, jezeli masz z wloch przepisy ,to trzymaj sie ich, tutaj chodzi o czas odpoczywania ciasta im wiecej opoczywa tym pizza wyjdze ciensza i smaczniejsza, rozumiem ze trzymasz sie zasady, ze zaden prawdziwy kucharz nie poda wszystkich skladnikow i prawdziwych proporcji, bo jest zazdrosny o swoje przepisy, zwlaszcza ze niektore testujemy latami,,, :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tom_mily 20 marca 2009 Mąka typu zero jest dostępna w każdym lepszym supermarkecie (np. w Piotrze i Pawle). Ja polecam naszą mąkę typu 500 (wrocławska, poznańska, koszalińska). Dobrym rozwiązaniem jest zakup "pizza stone". Na takim kamieniu pizza w piekarniku rozgrzanym do temp. 250 stopni piecze się ok 4-5 min.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anka22 04 grudnia 2008 nie pisze ,ze oryginalny przepis, bo według oryginalu ciasto leży przynajmniej 8 godzin w lodowce a nie w ciepłym miejscu. Piszecie o plackach drozdzowych a nie o cieście an pizze. Sorry za szczerosć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierro 30 sierpnia 2008 Typ mąki dostępnej w sprzedaży na terenie Włoch..., czy jest w Polsce trudno mi powiedzieć (ja przywoże z Italii). Spróbuj z dobrą mąką z Polski. Pozdrawiam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

merypal 29 sierpnia 2008 mam pytanko------ co to za m�ka maj�ca TYP 0 ja jeszcze takiej nie spotka�am !!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń