Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Cztery Pory Roku

Dania główne

Autor: DIRT

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1782

Dodano: 31.01.2008

Odsłon: 3365

no pizza :D

Składniki

  • CIASTO
  • 400 g maki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smarowania formy
  • TOPING:
  • 100 g gotowanej wędzonej szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • 4 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oregano
  • sol, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąką przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, rozkruszyć do niego drożdże. Wymieszać je z cukrem, oprószyć z wierzchu mąka, zalać 2 łyżeczkami letniej wody. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wymieszać dokładnie, dodać resztę wody, sol i oliwę. Zagnieść ciasto. Podzielnic je na 4 części równej wielkości, odstawić. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, rozgnieść, odcisnąć sok. Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną oliwą okrągłą formę do pizzy o średnicy 30 cm. Ciasto powinno zachodzić na ścianki formy. Wierzch ciasta skropić oliwa. Ułożyć na cieście warstwę pomidorów i przyprawić je pieprzem. Placek podzielnic paskami papryki na 4 części, następnie układać po kolei: na jednej części mozzarelle, na drugiej oliwki, na trzeciej serca karczochów i pieczarki, na czwartej szynkę. Wierzch posypać oregano. Piec około 25 min w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adek4c 11 listopada 2010 Hmmm.... Może coś z tego wyjdzie. Przpis Fajny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń