Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Margherita

Dania główne

Autor: amela

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 29

Dodano: 14.10.2008

Odsłon: 9333

Bardzo smaczna, naprawdę przypomina prawdziwą włoską Margheritę, pieczoną w piecu na drewno. Odważyłam się ją zaserwować moim kuzynom z Włoch i....chwalili, więc chyba nie najgorsza.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy: usmażyć czosnek w kilku łyżkach oliwy z oliwek, po zrumienieniu - usunąć. Do oliwy wlać zmiksowane pomidory, lekko osolić, odparowywać wodę do momentu, aż będzie "parkotać". Ciasto: mąki zużywam ok. 600 g. licząć rozczyn + wysypanie blach i ew. podsypywanie podczas wałkowania. przygotować rozczyn z drożdży, kilku łyżek ciepłej wody i mąki - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posolić, połączyć z rozczynem, uzupełnić ciepłą wodą (ostrożnie, żeby nie przesadzić!) i 1 łyżką oliwy, wyrabiać ciasto najlepiej na stolnicy, obiema rękami, aż będzie odstawało od rąk i przestanie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość - zgnieść ponownie, podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa okrągłe placki na dużą, blachę .Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Placki przełożyć na 2 blachy wysypane mąką (uwaga!!) Nie smarować tłuszczem! Mąka lekko się przypiecze i nada pizzy oryginalny włoski smak). Na placki wylać sos, rozprowadzić równomiernie, polać 1 łyżką oliwy z oliwek, rozłożyć mozzarellę pokrojoną w pólplaserki, porwać kilka listków świeżej bazylii, posolić, posypać parmiggiano. Piec pojedynczo na dole piekarnika, bez termoobiegu. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany!!! do 240 st.C.przez 10 (nie dłużej!) minut. Naprawdę, udaje się super! (kobra radzi, aby bazylie dodać dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika i ma rację! Bazylię - jeśli świeża- dodajemy już na talerzu. smacznego.)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 09 kwietnia 2013 Zrobiłam, polecam, pizza była u mnie cieniutka na chrupiącym spodzie .. taka jaką lubię.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 18 lutego 2011 Frankania- jeśli chodzi o mąkę, ja liczę pół kilograma na dwie spore pizze.
Zapomniałam umieścić w przepisie, już dodaję.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

frankania 25 stycznia 2011 Brzmi super tylko nie wiem ile dac maki? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 26 października 2010 kobra, masz rację. Zmienię ten punkt w przepisie, chociaż zwróć uwagę- pizza piecze się tylko 10 minut i zaręczam, bazylia po wyjęciu pizzy z piekarnika jest jak świeża. Ale generalnie - masz rację.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 05 października 2010 pizza ...najlepsze danie mojego synka...ja tez ja uwielbiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagodka213 30 października 2009 Robie identyczna. Nie ma lepszej pizzy!!! Dokładnie ma smak pizzy włoskiej. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń