Do góry

Desery Przepis na:

Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno)

Desery

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3287

Dodano: 30.01.2011

Odsłon: 46407

pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia

Składniki

  • biszkopty, ok. 60 dag
  • masło, 2 kostki
  • cukier, 2/3 szkl.
  • mleko, 2 szkl.
  • żółtka, 10
  • kakao, 2 łyżki
  • budyń w proszku (ja dodałam waniliowy), 1 duży (na 0,75l)
  • galaretka, 3
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zrobić budyń. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i powoli wlewać małym strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać wszystko na małym ogniu i ucierać delikatnie mikserem. Gdy zacznie się gotować i zrobią się grudki, zestawić z ognia i i ucierać aż utworzy się jednolita masa i dalej gotować, uważając żeby nie przypalić. Gdy zgęstnieje wylać do naczynia i ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki. Odlać 2 szkl. do kubka, wystudzić.

  2. Utrzeć masło na puch i dodawać powoli po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Biszkopty moczyć w przestudzonej galaretce (tych 2 odlanych szkl.) i układać na dno i boki dużej blachy (należy je tylko na krótko zamoczyć w galaretce, żeby się nie rozmoczyły, a tylko lekko nią nasiąknęły). Na biszkopty wyłożyć białą masę, znowu namoczone biszkopty, ciemną masę i kolejną warstwę biszkoptów. Na wierzch wylać lekko gęstniejącą galaretkę. Opcjonalnie pod galaretkę można ułożyć jakieś owoce, np. brzoskwinie. Placek przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopty zmiękną i galaretka stwarnieje.

  3. Smacznego :-)

  4. P.S. Z pozostałych białek proponuję zrobić placek z przepisu Mirabelki "Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem" :-)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiunia_aw 01 stycznia 2012 No zmyliło mnie "najpierw zrobić budyń". :) no ale zjemy to co wyszło :) Nastepnym razem juz zrobie prawidłowo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 31 grudnia 2011 kurcze, zupełnie nie tak ... najpierw trzeba utrzeć żółtka, dodać do nich budyń w proszku i strumieniem, powoli wlewać do tej masy gorące mleko, uważając żeby nie zrobiły się grudki. wszystko dokładnie opisałam w przepisie, przykro mi, że nie wyszło. mam nadzieję, że kolejnym razem się uda :-) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiunia_aw 31 grudnia 2011 A ja chyba coś zle zrobiłam. Wzięlam zrobilam budyn (czyli ugotowalam mleko i wlalam do niego budyn i byl zrobiony budyn) potem utaralam zoltka, dodalam do budyniu i dodalam ugotowane 2 szkl melka. A to nie zgestnialo. Co ja zle robie / :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiunia_aw 31 grudnia 2011 A ja coś spartol iłam :( nie zgęstniało mi to przy gotowaniu. czekam aż ostygnie może cos jeszcze z tego bedzie:)
Ja chyba cos zle zrozumialam. Wzielam zrobila budyn (czyli zagotowalam mleczko dodalam budyn i byl budyn) dodałam do tego zółtka a motem dolewalam osobno ugotowane mleko. NO i nie zgestnialo :) co zle robie ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 września 2011 dziękuję Irmo, bardzo cieszy mnie, że placek się udał i smakował :-) u mnie też znika w mgnieniu oka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 września 2011 Wspaniały, szybki placek. zrobiłam go z brzoskwiniami i brzoskwiniowymi galaretkami, a do kremu dodałam kilka kropel aromatu rumowego.Wyszło pyszne ciasto i co najważniejsze smakowało moim gościom. Szczerze polecam. Pozdrawiam.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 09 września 2011 przepis jest na dużą prostokątną blachę, a co do wyboru masło czy margaryna - nie ręczę ale myślę, że można spróbować z margaryną. osobiście do pieczenia używam margaryny, a do kremów masło. daj znać jak wyszło :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 września 2011 Proszę napisz, czy zamiast masła można dać margarynę, a jeśli nie , to jakie masło i na jaką blachę jest ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia1985 19 marca 2011 Jest pyszne,właśnie wczoraj zrobiłam i dzisiaj wcinam,mojej córeczce 1,5rocznej też bardzo smakuje:)świetny przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń