Do góry

Desery Przepis na:

Placek borówkowy

Desery

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 15.11.2009

Odsłon: 13602

nie ma nic "słodszego", co przypomni letnie wypady do lasu i zbieranie skarbów leśnych Proporcje podaję dla średniej wielkości tortownicy

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szkl.mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • śmietana - ile weźmie ciasto
  • Nadzienie:
  • 2 szkl. borówek - mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 1/2 szkl.mąki
  • -2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/4 kostki margaryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować kruszonkę- wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto - zamrozić , najlepiej poprzedniego dnia. Dnia następnego - wszystkie składniki ciasta zagnieść czystymi łapkami dodając tyle śmietany, by ciasto odchodziło od rąk i stanowiło jednolitą lśniącą masę Ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem formę -spód i boczki na wys.2 cm- zostawić w cieple ok 30 min aż podrośnie Na cista wysypać składniki nadzienia - borówki i cukier- równomiernie posypać nim borówki. Na borówki zetrzeć na tarce -grube oczka-zamrożoną wcześniej kruszonke. Piec ok.40 min, 180 st. Można posypac cukrem pudrem Smacznego wspomnienia leśnego lata życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 23 listopada 2009 kiedy właśnie ten sok jest potrzebny, fajnie nawilża ciasto drożdżowe na spodzie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwaXXX124 22 listopada 2009 Ja do owoców tego typu dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej i dlatego nie puszczają tak sok .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń