Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze w sklepach możecie znaleźć dynię. Jej połączenie z jabłkami daje ciekawe, puszyste, bardzo wilgotne ciasto
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10727
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 887
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10727
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 887
Składniki
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka myjemy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki (najlepiej na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części). Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa jest już puszysta i jasno kremowa wbijamy kolejno jaja ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypujemy do masy maślanej. Wlewamy mleko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy startą dynię. Blachę o wymiarach 32 x 39 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy po blaszce. Rozkładamy jabłka, delikatnie je wciskając w ciasto. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy orzechową kruszonkę. Stapiamy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel. Siekamy orzechy i mieszamy je z karmelem. Smażymy je jeszcze przez chwilę. Rozsmarowujemy na cieście i posypujemy resztą brązowego cukru. Pieczemy kolejne 20 min. Gotowy wystudzony placek możemy podać z bitą śmietaną.