Do góry

Desery Przepis na:

Placek kakaowy z masą z białek

Przepis dnia 2011-01-26
Desery

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2294

Dodano: 24.01.2011

Odsłon: 28277

pyszne ciasto

Składniki

  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • tarta czekolada do posypania
  • masa z białek:
  • szklanka białek
  • 30 dag cukru
  • szklanka śmietany 30%
  • sok z połówki cytryny
  • żelatyna 3 łyżki
  • pół szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wykonanie: Ubić białka, powoli dodawać cukier, ubijać, dodawać po jednym żółtku, ubić do białości, dodać mąkę , proszek, kakao przesiane przez sitko, dokładnie powoli wymieszać, ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy biszkopty.

  2. Masa: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, dać nad parę i ubijać,gdy masa stanie się szklista ubijać na zimno, śmietanę ubić na sztywno, połączyć z białkami, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do pianki, wymieszać i przełożyć ciasto, wierzch posmarować kilkoma łyżkami pianki i posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

manuelka 24 lutego 2011 Drogie Panie,
żelatynę rozpuścić we wrzątku, poczekać aż delikatnie wystygnie i połączyć?? Pewnie pytanie jest głupkowate ale ja się boję żelatyny i w 99% zastępuję ją galaretką

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 23 lutego 2011 Pieklam!
Wspaniale ciasto!!!
Polecilam juz znajomym,bedziesz niedlugo slawna przez swoje przepisy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 12 lutego 2011 Wyglada oblednie,a nie jest mdle przez te bialka...ja robie tak,ale bez bialek...sama smietane z zelatyna,a moze z bialkami lepsze...musze sprobowac,to ze cos robie od lat nie znaczy,ze nie moge zrobic inaczej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 11 lutego 2011 zrobilam i bardzo mi smakował, tylko troszkę brzydszy wyszedł bo mi wprawy brak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

REGNA1 30 stycznia 2011 kiedy będziecie piec biszkopt w całości i kroić na placki dodajcie sobie pól szklanki maki ziemniaczanej biszkopt bedzie bardziej wilgotny będzie się lepiej kroił i mniej kruszył

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 26 stycznia 2011 piechjo oczywiście że można upiec jeden i przekroić ale jeżeli pieczemy podzielony na 3 części to ciasto lepiej wyrośnie i biszkopty są pulchniejsze ........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piechjo 26 stycznia 2011 a nie można upiec jednego biszkoptu i przekroić na 3 części?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 26 stycznia 2011 Smakowicie wygląda i ląduje do ulubionych w kolejce na wypróbowanie!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń