Do góry

Przekąski Przepis na:

Placek królewski

Przekąski

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 3476

Dodano: 03.01.2013

Odsłon: 11094

to ciasto występuje też pod nazwą pszczółka, miodownik u mnie jest to królewski :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 5 dkg margaryny u mnie Kasia
  • 10 dkg miodu
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 kopiastych łyżek manny
  • 1 margaryna Kasia
  • 15 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • Polewa:
  • 1/2 paczki margaryny Kasi
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • kokos
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Roztopić margarynę i miód. Na stolnicę dać mąkę, sodę, cukier puder i jajka razem wymieszać i dodać roztopioną margarynę z miodem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)

  2. Mleko zagotować. Do małego garnuszka dać mannę i cukier zalać wodą i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić. W misce zmiksować margarynę, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryny. Krem podzielić na 2 części i przekładać placki. Gotowe ciasto polać polewą i posypać kokosem. Ciasto jest twarde dopiero na drugi dzień jak najdzie to jest niebo w gębie :)))

  3. Polewa: rozpuścić margarynę dodać cukier, kakao i wodę. Gotować ciągle mieszając aż do wyparowania wody. Odstawić z pieca trochę pomieszać aż zgęstnieje. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzik601 03 stycznia 2013 tylko ja zamiast ucierać ugotowaną mannę z margaryną dodaję margarynę do gotującego się mleka,a cały "budyń" grysikowy wylewam na ciasto

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń