Do góry

Desery Przepis na:

PLACEK MARTY ANIOŁ

Przepis dnia 2009-03-31
Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15417

Dodano: 28.03.2009

Odsłon: 51132

Pyszne.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka
  • Miód, 3 łyżki
  • soda do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jaja+margaryna, 2+15 dkg
  • BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • MASA: cukier, 0,5 szklanki
  • mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki
  • mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1
  • POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).

  2. BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.

  3. MASA: Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.

  4. POLEWA: Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy. To jest po prostu pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mmimmro 25 maja 2013 Ciasto upiekło się pięknie. Złożyłam je i odstawiłam do dnia następnego.
Wyglądało imponująco! ALE!!!.. Smakowało byle jak:
- było suche
- słaby smak
Zupełnie nie wiem po co włożony do środka ten biszkopt. Myślę, ze jedna z koleżanek (
pika610) bardzo dobrze zrobiła mdyfikując je.
Ktoś (fatema345) się wypowiedział „Najlepsze ciasto świata!”????
Uważam, że ciasto nie powala.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbi7115 08 lutego 2011 no i mam dylemat..."soda do pieczenia"...nie słyszałam o czymś takim, albo jest soda oczyszczona albo proszek do pieczenia...to co w końcu ma być ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 22 stycznia 2010 aha czyli rozumiem ze biszkoptu sie juz nie kroi????tylko taki caly w srodek ciasta???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lila32 25 września 2009 Bardzo dobre ciasto!! Polecam!!!
Świetny przepis na biszkopt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fatema345 11 września 2009 Najlepsze ciasto świata! POLECAM WSZYSTKIM !
pozdarwiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pika610 21 kwietnia 2009 A JA TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁAM TWÓJ PRZEPIS - MAM NADZIEJĘ ŻE NIE MASZ ZA ZŁE - I ZAMIAST BISZKOPTU DAŁAM BEZĘ KOKOSOWĄ. MNIAM!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamilapatryk 03 kwietnia 2009 Ja tez mieszkam w Hiszpani dokladnie w Madrycie i zapewniam atka24 ze proszek do pieczenia jest w duzych sklepach np. Alcampo, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilka 31 marca 2009 a jaka masa idzie do tego ciasta bo jak dobrze zrozumiałam to krówka idzie na góre?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 31 marca 2009 na jakiej wielkości blachę podane są te proporcje, proszę o odpowiedź i przy okazji pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń