Do góry

Desery Przepis na:

PLACEK PIASKOWO-MAKOWY

Desery

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5179

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 14726

PIEGUSEK - tak nazywa go moja mama. Niedrogi.szybciutko się robi, a smakuje...spróbujcie sami. POLECAM!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margaryne utrzeć. Ciągle ucieraj ąc dodawać stopniowo jaja, cukier, obie mąki wynieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko, suchy mak i olejek migdałowy.

  2. Ciasto wlać do formy/ może być podłużna lub babka/ wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

  3. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i pec w tem.180st.C przez ok.50 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest już upieczone.

  4. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annett043 24 marca 2012 Dzisiaj upiekłam , placek jest bardzo dobry tylko następnym razem dodam mniej olejku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiarka 27 stycznia 2010 Ojej, a mi wyszedł mega-zakalec... Nie wiedzieć czemu :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

studentka 30 grudnia 2009 Ciacho rewelacja. Własnie upieklam:D. Dziekuje za przepis:D Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 30 listopada 2009 O tego jeszcze nie robiłem! Uwielbiam mak...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 listopada 2009 A czemuż mój komentarz znów się nie dodał? :( ja także chciałam napisać, że bardzo lubię to ciasto, bo mak tak fajnie w nim chrupie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 listopada 2009 Moje ulubione ciacho - nie za słodkie, nie za suche, nie trudne w przygotowaniu, a z filiżanką kawy smakuje wysmienicie ;)
U mnie również pod nazwą "piegusek " ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 25 listopada 2009 Wygląda bardzo dobrze i tak też pewnie smakuje. Ładnie wyglądają te "fale" z polewy. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń