Do góry

Dania główne Przepis na:

PLACEK PO CYGAŃSKU

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 31.01.2009

Odsłon: 23215

Proste, efektowne i pyszne.

Składniki

  • mięso na gulasz, 0,5 kg
  • cebula, 1
  • dowolna mieszanka warzywna, papryka
  • sól, pieprz, zioła, liść laurowy, ziele angielskie
  • gotowa zasmażka
  • ziemniaki, 2-2,5 kg
  • Jaja, 2-3
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • sól
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę (o boku 2cm), podsmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Przełożyć do rondla, dodać warzywa, przyprawy, podlać wodą, dusić do miękkości. Pod koniec dodać zasmażkę.

  2. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Do masy dodać mąkę, jajka, sól. Wymieszać. Smażyć placki wielkości patelni o grubości 1 cm.

  3. Usmażony placek wyłożyć na talerz, polać mięsnym sosem, złożyć na pół.

  4. Ozdobić keczupem i zieleniną. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agniesia76 27 marca 2009 robimy placka po zbojecku pyszny naprawde hehe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń