Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, doskonałe danie inne niż wszystkie
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Karczek opłukać i pokroić w cienkie i długie kawałki ( pałeczki)doprawić różnymi(w zależności od upodobań) przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju aż do miękkości( od czasu do czasu mieszać) dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule i podgotować ze 15 min. Następnie wyjąć mięso z garnka i przygotować z powstałego wywaru sos. Z drożdży i ciepłej wody zrobić rozczyn i dodać mąkę sól i odrobinę cukru( ciasto powinno odchodzić od ścian naczynia) odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na stolnicy placki nie a grube. Następnie położyć na blaszkę do piekarnika placka i piec około 10 minut w temp 200st. następnie przewrócić na drugą stronę.(najlepiej piec placki razem bo gdy wystygną robią się twarde) po wyjęciu placków posmarować z jednej strony sosem czosnkowym ( czosnek , majonez, śmietana, jeden z moich przepisów)na to położyć smażone mięso z karczku , a następnie zwinąć w rulon. Całość polać powstałym sosem i posypać papryką konserwową czerwoną pokrojoną w paski i polać śmietaną.