Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Dania główne

Autor: Patrynio98

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano: 05.08.2009

Odsłon: 3539

mniam mniam

Składniki

  • Placki
  • jajko, 1
  • ziemniaków, 50dag
  • cebuli, 1/2
  • mąki, 1-2 łyżki
  • olej do smażenia
  • Gulasz
  • mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka), 50 dkg
  • cebule, 2
  • Papryka czerwona, 1
  • papryka żółta, 1
  • papryczka peperoni, 1
  • ogórki konserwowe, 3
  • paczka fixu do gulaszu, 1
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
  • olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroie na kawałki, podsmażam na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem (można skorzystać z garnka szybkowarowego w celu skrócenia czasu przygotowania potrawy). Następnie do mięsa dodaje pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość duszę do miękkości, dolewam fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiam przyprawami według i gotuje jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieram na tarce obrane ziemniaki, odciskam z nic zgromadzony płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kłade przygotowany gulasz i składam je na pół i dodaje jeszcze jednąwarstwe sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania704 27 października 2009 mmmmmm pycha mój mąż uwilelbia palcki po węgiersku dzisiaj bede robic na obiad

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 23 sierpnia 2009 Placki po węgiersku to jedno z ulubionych dań w moim domu - uwielbiamy paprykę! Dziś też robię je na obiad. Podaję je podobnie, tylko na wierzch, na warstwie sosu, robię jeszcze "kleksa" z kwaśnej śmietany. I do gulaszu dodaję - w trakcie smażenia cebulki - czosnek. Daje to cudowny aromat! A do ciasta ziemniaczanego mielony kminek - poezja!!! :) Pozdrawiam wszystkich wielbicieli placków po węgiersku!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń