Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Dania główne

Autor: kamas

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 8

Dodano: 16.12.2009

Odsłon: 2697

Dosyc prosty w przygotowaniu, ma jedną wadę:szybko znika z talerza;-)

Składniki

  • mąka, 3 łyżki
  • ziemniaki, 8 dużych
  • cebula, 1 średnia
  • sól, pieprz, szczypta
  • mięso wołowo-wieprzowe
  • sos pieczeniowy ciemny, 1 szt
  • śmietana
  • wegeta
  • jajka, 2 szt.
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, posypać szczyptą wegety, pieprzu, i smażyć na patelni aż się zarumieni. Następnie przełożyć do garnuszka, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 35 min. ( aż mięso będzie miękkie). Sos pieczeniowy rozrobić w 200 ml zimnej wody ( żeby nie było grudek) i dodać do mięsa. Chwilę gotować. Następnie doprawić śmietaną.

  2. Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach łezkach,cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć placki grubości 7 mm, wielkości mniej więcej patelni.

  3. Usmażone placki polewamy sosem. Ja podaję z trzema rodzajami surówek. Z marchwi, z pomidorem i cebulką, oraz z białej kapusty.

  4. Smacznego;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń