Do góry

Desery Przepis na:

Placek Usta

Desery

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 780

Dodano: 04.02.2011

Odsłon: 30836

słodkie i pyszne

Składniki

  • 25 dkg małych biszkoptów
  • marmolada do składania biszkoptów
  • skł. na ciasto:
  • 1 marg. bielska
  • 1 1/2 szkl, cukru pudru
  • 2 czubate łyzki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyzki wody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szkl. maki tortowej
  • 6 jaj ( 5 żółtek , 1 całe jajko ) i 3 białka z jajek z kremu
  • Krem :
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 łyżki maki
  • 3 żółtka ( białka do ciasta)
  • 7 łyżek cukru kryształu
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 łyżek kwasnej smietany
  • 1i 1/2 łyzki żelatyny
  • dekoracja ;; lukier i koraliki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto : marg, i cukry roztopic na małym ogniu , dodac 5 zółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewac następnie dodac makę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjac z ognia i dodac pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wczesniej dodanych 5 zółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalac biszkopty połaczone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawic do wystygnięcia ,

  2. Krem ;; szkl, mleka zagotowac z cukrem druga szkl wymieszac z budyniem , żółtkami i maką dodac do gotującego mleka i pozostawic na małym ogniu do zgestnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzic. Masło utrzec , dodac zimny krem . Wyłożyc na placek

  3. Polewa:; rozpuscic skł,( oprócz zelatyny) . Gdy sie podgrzeją dodac żelatyne rozpuszczona w 3 łyzkach wody . wystudzoną polewę wyłożyc na placek

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

juti10 16 listopada 2011 Masa pyszna polewa też ,ale nie mam pojęcia dlaczego wyszedł mi zakalec :( ciekawe co zrobiłam nie tak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

avokado 18 lutego 2011 A u mnie to USTA MARIANA. Placek -rewelacja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 13 lutego 2011 Dzięki za objaśnienia. będę próbowac upiec.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 13 lutego 2011 Mam ten przepis, ale w mojej wersji to Usta Adama, ale reszta bez zmian, potwierdzam jest pyszny.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 10 lutego 2011 alisja dla wyjasnienia -- w pierwszym punkcie jest jak zrobic ciasto gdy skł się połaczą zalac nim poukładane wczesniej i przełożone marmoladą biszkopty . One najpierw sa na dnie blaszki a podczas pieczenia wypłyną na wierzch , na to masa a póżniej polewa i gotowe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 10 lutego 2011 Dobrze rozumiem / to ciasto jest bez pieczenia? Jak długo podgrzewac przed dodaniem następnych składników?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 05 lutego 2011 hehe pomyslowo...rzeczywiscie wyglada jak usta;-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń