Do góry

Desery Przepis na:

Placek włoski

Desery

Autor: zapach_lawendy

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 217

Dodano: 02.08.2010

Odsłon: 33290

Wilgotny placek z jabłkami i bakaliami z nutą cynamonu. Skąd nazwa? - sama nie wiem. Przepis znalazłam bardzo dawno temu w Poradniku domowym. Mój mąż nazywa go Kryzyskiem. Jest szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczny.

Składniki

  • jabłka, 6 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 3 sztuki
  • mąka, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • pokrojone bakalie, 1 szklanka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać cynamon i bakalie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

  2. Jajka całe ubić, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać trochę mikserem. Nie przejmować się jeśli zrobią się grudki ciasta i będzie zbyt suche. Dodać jabłka, wymieszać wszystko dokładnie drewniana łyżką.

  3. Wyłożyć ciasto do blaszki (u mnie 25x35 cm, wyłożona folia aluminiową i natłuszczona lekko). Piec w średnio nagrzanym piekarniku (u mnie 150 stopni) ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EWCIAK 19 grudnia 2010 Znam ten przepis od dawna, to taki smak dzieciństwa. Ostatni raz robiłam go gdy miałam 15 lat. Ostatnio upiekłam go bo nie miałam co zrobić z jabłkami. Mój mąż jest zachwycony. A zawsze twierdziłam że nie umiem piec ciast, no bo to i prawda, ale to wychodzi każdemu. Naprawdę polecam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EWCIAK 19 grudnia 2010 Znam ten przepis od dziecka. Smak z dzieciństwa. Nie robiłam go od 15 lat. Zawsze mówiłam że nie umiem piec, bo to prawda, ale to ciasto zawsze wychodzi. Ostatnio upiekłam je dla męża i niestety muszę je teraz piec na okrągło, tak mu smakuje. Naprawdę polecam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anila6 07 sierpnia 2010 Dla mnie to poprostu "orzechowiec z jabłkami" tyko dodaję jeszcze orzechy włoskie i olej. Ale podoba mi się pomysł bez dodatku tłuszczu.... Serio wychodzi ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agnes1981 07 sierpnia 2010 A ja jeszcze dodaję olej (taką wersję przepisu mam ), chyba 3/4 szklanki albo może 1/2 hmm nie wiem gdzie mi się podział ten przepis, ale pamiętam, że kiedyś nie miałam oleju w domu i w trakcie robienia tego ciasta musiałam lecieć specjalnie do sklepu, żeby go kupić. Ale ciasto faktycznie jest smaczne. Mój tata je keks nazywa. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katerina 07 sierpnia 2010 Ja ten przepis znam pod nazwą salceson,ale to jest takie samo ciasto.Czasami dla zmiany smaku dodaję kakao zamiast cynamonu i też jest bardzo dobre.Ważne,że zawsze wychodzi i jest smaczniutkie!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbi7115 07 sierpnia 2010 A ja znam ten przepis pod nazwą " ŚMIECIARZ" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 03 sierpnia 2010 tak, tak swietne ciasto robie go od lat z tego samego przepisu :) kazda gospodyni moze go sobie"doprawić" wg swego upodobania...ale jabłuszka musza być...ale inne bakalie i itp....kwestia gustu
ZDECYDOWANIE POLECAM I TAK TAKIM WYPIEKOM!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń