Do góry

Desery Przepis na:

Placek z jabłkami

Desery

Autor: awepa

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 64

Dodano: 09.01.2012

Odsłon: 24525

Prosty placek z jabłkami.

Składniki

  • masło (może być roślinne), 1/2 kostki (125g)
  • cukier puder, szklanka (plus trochę na oprószenie placka po upieczeniu
  • mąka tortowa, szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia, łyżeczka
  • jajka, 3 (duże)
  • jabłka (winne-najlepiej antonówki), 2 (duże)
  • cynamon, do oprószenia ciasta (przed pieczeniem)
  • gęsta, kwaśna śmietana, (ewentualnie)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem (mikserem). Do połączonych składników dodajemy (po jednym) całe jajka i (siejąc przez sito) obie mąki z proszkiem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 35 min.(czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy z piekarnika gdy ciasto jest zrumienione, a boki lekko odstają od blaszki. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Ja zrobiłam pół oprószone cynamonem (przed pieczeniem), a pół z cukrem pudrem (posypanym po upieczeniu).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 11 stycznia 2012 Ja robiłam na blaszce 25x35, nigdy nie robiłam go na innych owocach , ale myślę,że można spróbować:-) (trzeba tylko dobrze odsączyć owoce z zalewy).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qchareczka 10 stycznia 2012 czy zamiast jabłek mozna użyć brzoskwiń z puszki lub moreli?? jakie wymiary ma blaszka??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń