Do góry

Desery Przepis na:

Placek z kulkami kokosowymi

Desery

Autor: dorota1311

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 115

Dodano: 13.03.2009

Odsłon: 2091

Nie ma co mówić, trzeba sprobować :) waaaarto...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT KAKAOWY: Ubić 8 białek, dodać 10 łyżek cukru, żółtka. Wymieszać z 6 łyżkami mąki, 4 łyżkami kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Po upieczeniu przekroiv na pół.

  2. KULKI KOKOSOWE: 1,5 szkl. mleka zagotować z 10 dag cukru. 30 dag kokosu wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i zagotować razem z mlekiem. Masę wystudzić, mokrymi rękami robić kulki wielkości orzecha. (Ja mniej więcej obliczam ile na daną blachę kulek mi potrzeba, żeby nie robić na darmo:)

  3. MASA KAKAOWA: Utrzeć 2 masła. 3 żółtka utrzeć z 15 dag cukru pudru - dodać do masła. 9 łyżek mleka, 2 łyżki kakao i cukier waniliowy zagotować i wystudzić. Zimne dodawać do masła-ucierać.

  4. PIANKA: ,,Śnieżkę'''''''' Delecta zrobić wg przepisu z poakowania i dodać 1 tężejącą czerwoną galaretkę ugotowaną w 0.5 szkl wody. (UWAGA!!Piankę robimy, gdy placek jest na ukończeniu ponieważ BARDZO szybko zastyga i możemy nie zdążyć jej rozsmarować:)

  5. WYKONANIE: 1. połowa buszkoptu, na to pół masy kakaowej, na masę kulki, pomiędzy dajemy piankę. Na piankę reszta masy i przykryć 2, połową biszkoptu. (PS. ja zostawiam odrobinę masy aby posmarować placek z góry i posypuję kokosem)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń